Ako ušetriť pri nákupe pracovných odevov?

Ako ušetriť pri nákupe pracovných odevov?

Pre mnoho firiem každoročný rébus...ako vybrať ochranné pracovné odevy pre zamestnancov??? Kritéria sú obvykle jasné...aby vydržali čo najdlhšie a stáli čo najmenej...výsledok už ale tak jasný nebýva. Čo teda zvážiť pred nákupom ochranných pracovných odevov, aby ste za svoje peniaze dostali to čo čakáte a potrebujete a pritom nepreplatili?

  1. Sú firmy, našťastie je ich čoraz menej, ktoré na nákupe ochranných prostriedkov šetria tak, že ich jednoducho nekupujú...V lepšom prípade preto, že ich naozaj nepotrebujú. Toto riešenie je ale naozaj úsporné len do najbližšej návštevu pracovníka inšpektorátu práce, alebo v horšom prípade, do prvého pracovného úrazu...Vy to nerobte!
  2. Zohľadnite pri výbere správnych ochranných pracovných odevov analýzu rizík a odporúčanie autorizovaného technika bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci (BOZP). Vypracovaním príslušnej dokumentácie na seba BOZP technik preberá zodpovednosť za správny výber ochranných pracovných odevov. Vyhnete sa tak nákupu nevyhovujúcich odevov a ich opakovanému nákupu. Navyše neriskujete pokutu v prípade pracovného úrazu. Nikdy nepodceňte potrebu špeciálnych pracovných odevov napr. žiaruvzdorných, z ťažko zápalných materiálov, prípadne ESD či reflexných pracovných odevov.
  3. Pred nákupom ochranných pracovných odevov tiež zvážte pracovné prostredie, v ktorom budú odevy používané. Pre náročné podmienky stavebnej alebo strojárskej výroby voľte pracovné oblečenie s vyššou odolnosťou, tzn. vyššou gramážou, zo zmesových materiálov, prípadne so špeciálnou povrchovou úpravou. Budú pracovné odevy používané v exteriéry alebo interiéry? Sú určené len na sezónne alebo celoročné použitie? Prispôsobte farbu a materiálové zloženie i týmto okolnostiam.
  4. Naopak pri používaní ochranných pracovných odevov v silne znečisťujúcom prostredí, napr. pri práci s fasádnym omietkami, chemikáliami a pod., neinvestujte zbytočne do ochranných pracovných odevov vysokej kvality, ale obstarajte väčšie množstvo cenovo dostupnejších odevov pre každého zamestnanca. Tento tak bude mať čas na pravidelné čistenie odevu a samozrejme odevy vydržia dlhšie.

Teraz, keď už máme jasnú predstavu o tom, čo všetko by obstarávané ochranné pracovné oblečenie malo spĺňať, cenou a farbou počínajúc a EN normami končiac, je čas vybrať ešte odevy v správnom materiálovom zložení. Pomôže vám niekoľko základných charakteristík tkanín, ktoré sa na výrobu ochranných pracovných odevov používa…

Textilné materiály  rozdeľujeme na dve základné skupiny: prírodné a syntetické.

Z prírodných materiálov sa na výrobu ochranných pracovných odevov používa takmer výlučne bavlna najčastejšie s keprovou väzbou. Dobre saje vlhkosť, nevytvára statickú elektrinu, dobre sa farbí, ľahko sa zašpiní ale dobre sa perie, má tendenciu sa zrážať.

Zo syntetických materiálov sa najviac používajú: polyester, nylon, akryl, viskóza alebo elastan.

Polyester (Pes) je často používaným, pretože jeho výroba je dostatočne lacná na to, aby bol veľmi ľahko dostupný. Je odolný a pružný, veľmi rýchlo schne, je odolný voči slnečnému žiareniu, i pri častom praní si zachováva svoju kvalitu, je recyklovateľný a lacný. Nevýhodou je slabšia absorpcia potu a  nie je taký vzdušný ako prírodné materiály.

Nylon, ďalší syntetický materiál, vďačí za svoju popularitu vysokej odolnosti a extrémnej pevnosti, len ťažko sa roztrhne a je veľmi ľahký. Nevýhodou je jeho degradácia vplyvom vlhkosti a UV žiarenia. Nylonové vlákna produkujú statický náboj.

Elastan, inak nazývaný aj spandex je syntetické vlákno, známe kvôli jeho schopnosti roztiahnuť sa. Jeho využitie je naozaj široké vďaka jeho výborným vlastnostiam ako vysoká flexibilita, pevnosť, nekrčivosť. Vlákno sa dokáže bez poškodenia opakovane naťahovať až na 5-násobok svojej dĺžky.  Odev je veľmi ľahký a príjemný na dotyk.

Akrylu  zaisťujú jeho popularitu vlastnosti podobné prírodnej vlne. Je veľmi ľahký, príjemný na dotyk, ľahko sa udržiava, odoláva aj veľkému množstvu praní, má skvelú schopnosť držať farbu a je trvácny a hypoalergénny. Nevýhodou je nízka pevnosť a tendencia vytvárať časom hrčky - žmolky.

Polyamid (PA) v skutočnosti označuje celú skupinu extrémne odolných syntetických materiálov používaných už od roku 1939. Je stále populárny kvôli nízkej hmotnosti, vysokej odolnosti, skvelej elasticite a minimálnym nárokom na údržbu. Na koži však spôsobuje nepríjemný chladivý pocit a vytvára statický náboj.

Na predĺženie životnosti, zlepšenie úžitkových vlastností - nekrčivosti, odolnosti, nižšej zrážavosti, väčšej priedušnosti sa vyrábajú zmesové tkaniny, a to  v rozličných pomeroch. Zmesové tkaniny sú pružné, nekrčivé, netreba ich hladiť a znáša ich aj citlivá pokožka. Predlžujú životnosť klasických tkanín a majú mnoho ďalších užitočných vlastností, vďaka ktorým sa stali veľmi obľúbenými. Informáciu o zložení ochranného pracovného odevu nájdete na každom odeve spolu so základnými odporúčaniami o jeho údržbe.

Teraz už viete naozaj všetko potrebné, aby ste mohli kvalifikovane vybrať ochranné pracovné odevy pre vašu firmu!